BETER TEAMWERK VANUIT TEAMROLLEN (Belbin)

Beter samenwerken met Belbin teamrollen

 

Samenwerken is een must geworden in het huidige bedrijfsleven. Maar het werkt alleen effectief in een team waarin de teamleden elkaars kwaliteiten kennen en slim benutten. Dat bereik je met de teamrollen van Belbin. Benut elkaars kwaliteiten, ervaar meer werkplezier, haal meer uit je functioneren en laat jouw team optimaal functioneren. Volg onze training.

 

Werk je in het onderwijs? Ga dan TeamPlay met Belbin onderwijs

Goed teamwerk kan het verschil maken voor jouw carrière en het bedrijf. Maar dan zul je net zien dat je aan een collega wordt gekoppeld waarmee je niets voor elkaar krijgt. Of dat jouw team terecht overstroomt van ideeën, maar de uitwerking niet van de grond krijgt. Dit is geen botte pech. Jullie kennen en benutten elkaars kwaliteiten namelijk onvoldoende.

Samenwerken, de een zegt: “waarom moeilijk doen als het samen kan?” of “samen sta je sterker.” Maar er zijn ook heel wat tegengeluiden. Zo kunnen twee kapiteins op een schip blijkbaar niet functioneren en zegt managementgoeroe Patrick Lencioni: "Niet geld. Niet strategie. Maar teamwerk maakt het echte verschil, omdat het zo krachtig is maar ook zo zeldzaam." 

          

Kort en krachtige training in 2 dagdelen

TeamPlay met Belbin is een compact trainingsprogramma voor teams. Je leert beter samenwerken, elkaars krachten optimaal te benutten en door een goede sfeer meer werkplezier te realiseren. Kennis en inzichten waar jij en jouw team een leven lang plezier van beleeft, leer je in twee keer één dagdeel.

 • Krijg inzicht in jouw en jullie persoonlijke Belbin teamrollen, gedrag en kwaliteiten
 • Weet hoe je die inzet om de teamprestatie te verbeteren
 • Ontdek welke teamrollen in welke fase van een project of opdracht extra waardevol zijn
 • Leer het team in te zetten om jouw kwaliteiten verder te ontwikkelen
 • Zet je kwaliteiten professioneel in om jouw teambijdrage extra waardevol te maken
 • Leer jezelf en anderen opnieuw kennen en waarderen vanuit het teamrollen-perspectief
 • Communiceer kritischer, beter en opbouwender
 • Ontwikkelen je creatieve denkvermogen

Training en toepassen

Het eerste dagdeel van TeamPlay met Belbin is ingericht rondom de Belbin teamrollen. We besteden aandacht aan jouw persoonlijke rollen en die van jouw collega’s, aan de kwaliteiten en het gedrag waarmee jullie op een natuurlijke manier kunnen bijdragen aan een teamprestatie. Daarna zetten we deze om in oefeningen voor herkenning en toepassing van de teamrollen in de dagelijkse praktijk.

We bespreken jullie individuele teamrollen en jullie teamprofiel. En we leren jullie hoe jullie de teamrollen optimaal kunnen gebruiken in de toekomst. Het tweede dagdeel is ingericht rondom het serious game ‘Happy Island’ waarin jullie het geleerde direct omzetten naar praktische vaardigheid.

Na de training is er een extra mogelijkheid om begeleid te worden bij het ontwikkelen en professionaliseren van de teamrollen en het vergroten van de teameffectiviteit.

Kosten en invulling

Je volgt de training TeamPlay met Belbin met 4 tot 12 collega's. De kosten beginnen bij € 1.050,- tot 6 personen met een maximum van € 1.950,- voor 12 personen. Per deelnemer rekenen we daarnaast € 55,- voor de Belbin NL Teamroltest®.

Als jij je met minimaal 5 collega's opgeeft voor de training, vormen jullie een zelfstandige lesgroep. We richten de inhoud exclusief in op jouw organisatie en werksituatie. In een voorgesprek brengen wij jullie wensen in kaart. 

Combineer deze training desgewenst met elementen uit een van onze andere trainingen voor een nog completer lesprogramma.

De training is ook individueel te volgen, op open inschrijving. De data volgen wanneer er genoeg aanmeldingen zijn. Deelname kost € 345,-

Alle bedragen zijn exclusief btw en eventuele kosten voor de accommodatie. Als CRKBO geaccrediteerde opleiders kunnen wij deze training ook btw-vrij aanbieden.

 

Jullie kunnen de training in-company volgen, op de locatie van jullie voorkeur of bij ons in Gebouw 88 in Tilburg.

 

Neem vrijblijvend contact op

 

Een van de opdrachten in het tweede dagdeel is in het Engels. Hieronder een fragment (niet ondertiteld) 


 

 

Waarom de Belbin teamrollen?

De teamrollen van Belbin zijn vernoemd naar haar grondlegger, prof.dr. Meredith Belbin van Henley Business School (UK). “Hoe komt het dat teams samengesteld uit de meest getalenteerde individuen falen, terwijl teams met meer bescheiden talenten harmonieus en succesvol opereren?”, vroeg hij zich af. Die vraag was dé aanleiding om te onderzoeken welke oorzaken van invloed zijn op het goed en bevredigend samenwerken van teams.


Het antwoord leverde de definitie van negen teamrollen op. Ze beschrijven allemaal een aantal samenhangende eigenschappen, overtuigingen en manieren om problemen te lijf te gaan; gedrag dat we kunnen herkennen wanneer we met anderen samenwerken. Elke individuele persoon heeft zo zijn eigen manier van omgaan met werk en collega’s. De teamrollen van Belbin zijn hét instrument om de verschillende stijlen van samenwerken te herkennen, op waarde te schatten en succesvol te combineren.

We zijn enthousiast over Belbin om meerdere redenen:

 • De methodiek is tried & tested en wordt wereldwijd steeds vaker gebruikt, w.o. bij internetgigant Alibaba. Kortom geen eendagsvlieg of gehypet verhaal
 • Belbin heeft een positieve insteek: het gaat om wat je kunt en het kiezen van de rollen waar je je prettig bij voelt
 • Het uitgangspunt is de groep, het team, en niet het individu
 • Het gaat niet om wie je bent, want dat blijft je hele leven volop in ontwikkeling. Nee, het gaat om de rollen waarin jij je prettig voelt en tot je recht komt. In je werk, thuis of in je hobby
 • Het is een methode waarmee we in Nederland veel ervaring hebben, want in gebruik in het onderwijs, maar ook bij de Marine, Luchtverkeersleiding Nederland en UNESCO, overheden en werving & selectiebureaus.
 • Dankzij onze samenwerking met Belbin NL hebben wij toegang tot slimme tools voor het 'op maat' samenstellen van teams op basis van de teamrollen

 

Wij zijn internationaal geaccrediteerde Belbin consultants (masterclass)

 

In onze training werken wij uitsluitend met de officiële instrumenten van Belbin NL, waaronder de individuele rapporten (360-graden) en de teamrapporten.

Belbin NL is de officiële vertegenwoordiging van Belbin Associates in Nederland. Belbin NL voldoet volledig aan alle nationale en EU privacy regelgeving.